
Monahul Moise Aghioritul:
POCĂINŢA ADEVĂRATĂ (II)
[…]
“Canoanele-epitimiile pe care parintele duhovnicesc le randuieste in Taina Spovedaniei nu au niciodata un caracter legalist, de sanctionare a calcatorului de lege, de pedepsire a pacatosului, de ispasire pentru a oferi satisfactie unui Dumnezeu ofensat, asa cum le considera latinii. Epitimiile sunt leacuri in vederea tamaduirii. Se cere mult discernamant, stiinta, intelepciune, pricepere, luare-aminte, rugaciune. Este nevoie de asprime sau, dupa caz, de ingaduinta si de o aplicare corespunzatoare a iconomiei. Nu intotdeauna strictete, si nu intotdeauna iconomie. Hristos este principalul terapeut, iar preotul, un slujitor al tainelor lui Hristos. Iertarea pacatelor se savarseste insa prin epitrahilul preotului canonic, legiuit, care trebuie sa fie impodobit cu experienta, in vederea deosebirii duhurilor. Este nevoie ca parintele duhovnicesc sa aiba el insusi comuniune cu Dumnezeu, ca sa-i calauzeasca si pe cei ce vin la el catre Acesta.
Contributia duhovnicului la transformarea fiului sau duhovnicesc este fara doar si poate una importanta. Dar trebuie spus cu toate acestea ca lupta cea mare se da inlauntrul omului insusi, care va trebui sa se departeze de robia patimilor, sa se intareasca prin rugaciunile Bisericii si sa lupte cu staruinta si rabdare pentru a se izbavi de aducerile-aminte, intiparirile si momelile pacatoase, sporind tot mai mult in dragostea lui Hristos. Este nevoie sa infiintam, cum spune Staretul Paisie, o fabrica de ganduri bune. Duhovnicul il leaga tot mai mult pe fiul sau duhovnicesc de Hristos si tot mai putin de sine insusi. Se roaga pentru el, chiar daca acesta nu-l asculta, ba poate si mai mult in acest caz. Ascultarea tine de insuflare, nu trebuie sa fie impusa. Nu are nimic de-a face cu disciplina cazona. Ascultarea ajuta la dobandirea smereniei, la taierea voii proprii bolnavicioase.
Cel neascultator, samavolnic, care face cum socoteste, ce ii convine, ce il odihneste, are o problema si trebuie sa ia aminte in mod deosebit. A inceput sa-si piarda directia, sa aiba despre sine o parere grozava, sa fie un fariseu mai mare sau mai mic. Ascultarea de duhovnic trebuie sa fie nesilita, libera, osardnica, cu marime de suflet, cu drag. Pentru aceasta este nevoie de lupta. Ascultarea, de una singura, nu spune prea multe. Este nevoie sa fie insotita de rugaciunea curata si de premisa participarii – constiente – la Sfintele Taine ale Bisericii, si mai ales la Dumnezeiasca Euharistie. Rabdarea in ispite da nevointei tarie, cultiva sufletul si il maturizeaza duhovniceste pe nevoitorul smerit.
Omul dedicat pocaintei iubeste nevointa si intampina constient, cu trezvie, incercarile ingaduite spre binele sau. Cel ce se pocaieste sincer nu are probleme psihologice provocate de complexe de inferioritate, dedublari, stari de insatisfactie si neimplinire, instabilitate emotionala, fobii, suspiciuni si alte asemenea lucruri suparatoare. Un om al lui Dumnezeu care isi lucreaza pocainta iubeste pe Dumnezeu si pe semeni, se smereste, traieste o bucurie tainica, da slava, Ii multumeste si Ii este recunoscator lui Dumnezeu.
Duhovnicul poate sa nu fie sfant si desavarsit, ba chiar sa si greseasca uneori, dar trebuie sa cunoasca bine metodele de tamaduire a patimilor, ca sa nu-i chinuiasca pe cei ce i se adreseaza cu diagnostice si indrumari gresite. Desigur, sinceritatea si pocainta celui ce se spovedeste isi au si ele contributia lor hotaratoare. Asadar, cineva este desemnat duhovnic in primul rand cand se remarca prin aceasta experienta, care nu tine intotdeauna de o varsta inaintata. Episcopul trebuie sa stie, de asemenea, foarte bine pe cine asaza in aceasta slujire si sa fie un cunoscator profund al Sfintelor Canoane ale Bisericii noastre si al valorii lor diacronice.
Renumitul Parinte Epifanie Theodoropoulos, un foarte bun cunoscator al Pidalionului, spunea ca Sfintele Canoane nu sunt tunuri [Joc de cuvinte bazat pe paronimia in limba greaca a termenilor kanonas (canon) şi kanoni (tun), (n. trad)], iar inteleptul Parinte Ioannis Romanidis spunea ca si medicul, si macelarul poarta cutit… Scopul Sfintelor Canoane, dupa mitropolitul Ierotheos al Nafpaktosului, este trairea adevarului revelat al credintei si renasterea duhovniceasca a oamenilor. Renastere duhovniceasca nu inseamna pur si simplu progresul personal in ceea ce priveste caracterul, ci imbisericire a omului. Sfintele Canoane contribuie la readucerea pacatosului care se pocaieste la linia dreapta de plutire, la linia de mijloc, ortodoxa.
In mainile unui duhovnic lipsit de discernamant, Pidalionul poate sa provoace si descurajare. Duhovnicul care este un om de rugaciune – altfel spus, teolog – si inzestrat cu discernamant trebuie sa poata distinge intre dumnezeiesc si demonic, ingeresc si omenesc, spiritual si material, sufletesc si trupesc, psihologic si neurologic, psihotic si nevrotic, intre omul angoasat si cel lipsit de rabdare, si multe altele asemenea. Lipsa de discernamant va produce confuzie si o serioasa vatamare duhovniceasca, care poate sa-l chinuiasca mult atat pe duhovnic, cat si pe cel ce se spovedeste.
Este nevoie ca duhovnicul sa se cunoasca pe sine, sa stie care-i sunt puterile, competentele si limitele atributiilor sale. Sa nu-i incovoaie pe oameni cu poveri greu de purtat, ca sa se descurajeze si sa deznadajduiasca. Nu toate sunt intotdeauna pentru toti. Aici, mai ales, este nevoie de o pastoratie individualizata. Unui incepator nu trebuie sa i se prezinte stari inalte, la care el nu poate sa ajunga acum. Confuzia in diagnosticarea exacta a problemei, daca spre exemplu o problema psihologica este luata drept demonica, poate provoca, cum am aratat, cele mai mari complicatii, intarzieri si suferinte. De dorit ar fi ca fiecare duhovnic sa fie in acelasi timp si staret, adica povatuitor duhovnicesc. Dar asta nu inseamna ca in lume pot fi transpuse la modul absolut lucruri ce tin de viata monahala, iar tinerii sau familisti ar trebui sa urmeze o regula de ascultare stricta, pana in amanunt, conformandu-se preferintelor duhovnicului. Sau ca duhovnicul sa profite si sa se foloseasca in diferite moduri binecunoscute de cei pe care Harul lui Dumnezeu ii aduce sub epitrahilul sau. Duhovnicul, in orice caz, nu este niciodata atotstiutor si infailibil, si de aceea n-ar trebui sa aiba o parere despre toate, ci sa se limiteze la lucrarea sa pur duhovniceasca, ajutand ca Hristos sa ia chip in inimile fiilor sai duhovnicesti. Un bun duhovnic respecta intotdeauna libertatea fiului sau, chiar daca acesta i-o ofera in mod voit. Prin Harul Sfantului Duh, se sileste sa-l tamaduiasca pe cel care se pocaieste, si nu sa faca din acesta un discipol care sa se teama de el, sa-l aduleze, sa-l aplaude, sa-l urmeze oriunde si oricand.
Intelegeti cat de importanta este gasirea unui duhovnic cu discernamant pentru o calauzire dreapta, departe de exagerari, extremisme, sentimentalisme si atitudini nesanatoase. Indrumarea parintelui duhovnicesc ajuta la lamurirea multor aspecte, la initierea in esenta vietii duhovnicesti, la intelegerea faptului ca Biserica nu este o organizatie – fie ea si religioasa – frumoasa si sfanta, un club al solidaritatii sociale, un loc unde ne simtim acceptati si petrecem intr-un mod agreabil, discutand si zambind permanent, unde aflam implinirea sentimentelor si recunoasterea meritelor noastre. Biserica este Trupul lui Hristos Celui Viu, comuniunea sfintilor, singura cale a indumnezeirii pentru cei ce se pocaiesc.
Negresit, Biserica este atat spital, cat si familie duhovniceasca, iar omul de astazi, hartuit si lipsit de iubire, in mijlocul adversitatilor unei societati de masa, are nevoie de descoperirea unicitatii persoanei sale sfinte si de comunicare adevarata. Parintele duhovnicesc este absolut necesar. Vom implini nevoia lumii daca vom fi curati, onesti, buni si smeriti. Nu poate fi cineva duhovnic fara a avea el insusi un duhovnic.
Multi oameni, chiar dintre credinciosii care se spovedesc frecvent, nu abordeaza corect taina de-minuni-facatoare si tamaduitoare a pocaintei, si in cele din urma raman netamaduiti. Fiecare pacat este o mica razvratire a omului impotriva lui Dumnezeu: se desparte de Acesta, se indeparteaza, paraseste Harul Bisericii, se instraineaza si in final piere. Pacatul il duce la autodistrugere, il insingureaza si il stramtoreaza pe om. Pocainta, asa cum am aratat, este un act reparator, care restaureaza si readuce la frumusetea de odinioara.
Zic unii ca nu stiu de ce sa se pocaiasca. Problema este serioasa; s-au tocit teribil criteriile. Pretinsa libertate de astazi l-a slabanogit moralmente in chip de-a dreptul infricosator pe om. Pocainta nu se poate margini la o Spovedanie cu totul formala inaintea marilor sarbatori, prin care ne aranjam „indatoririle religioase” si ne marturisim greul nostru, pentru a ne despovara sufleteste. Pocainta este schimbare radicala a intregii vieti, rasturnare, reasezare, reorientare, lepadare si ura a pacatului, schimbare totala a modului de a gandi, indragirea din tot sufletul a binelui si urmarea acestuia cu credinciosie si rabdare.
Pocainta nu se rezuma la o Spovedanie, fie ea si cu nitele lacrimi. Pocainta nu este fulger sau racheta luminoasa, ci lucrare continua, sarguincioasa, a intregii vieti. La fel, Spovedania nu este o simpla discutie in doi, rezolvare a nedumeririlor, marturisire de forma a dificultatilor pe care le intampinam cu ceilalti, care nu ne inteleg si nu ne iubesc atat de mult. Spovedania nu se face dintr-o buna obisnuinta, ca sa ne mearga bine, pentru ca asa e obiceiul, de frica sa nu ne pedepseasca Dumnezeu si asa mai departe. Spovedania este o nevoie profunda a sufletului care se pocaieste, o marturisire smerita a greselilor.
Nu este corect ca cineva sa-si schimbe intruna duhovnicul, sa aiba doi duhovnici in acelasi timp, sa spuna cate ceva intr-o parte, cate ceva in alta. Acest lucru vadeste o mare imaturitate duhovniceasca, superficialitate si nestatornicie. Spovedania necesita o anumita pregatire. Tot cautand duhovnicul sfant si desavarsit nu ajungem nicaieri. Sfintenia nu este transmisibila. Duhovnicul cel mai sfant nu ne poate face nimic daca noi nu ne straduim. Sa nu ne inchipuim ca daca avem duhovnici cu renume, ne cresc si actiunile duhovnicesti; mai curand ni se inmultesc datoriile si ar trebui sa ne rusinam. E bine sa cautam ceea ce este bun si desavarsit, dar nu sa suferim pentru nedesavarsirea noastra, ca niste formidabili pietisti. Sa nu ne temem sa ne recunoastem infrangerea, neputinta, delasarea noastra.
Nu ne vom osandi ca am cazut, ci fiindca nu ne-am ridicat. Numai diavolul a cazut si nu s-a mai ridicat niciodata. Nu vom fi osanditi, iubiti frati, din cauza ca am pacatuit, ci fiindca nu ne-am pocait. Recunoasterea sanatoasa a propriei stari de pacat este foarte importanta. Toti sfintii Bisericii noastre au pastrat-o cu statornicie. Acest duh umilit trebuie sa fie totdeauna prezent in inima credinciosului care se pocaieste, si cu atat mai mult in ceasul Spovedaniei. Sa nu asteptam sa fim chestionati, sa nu ne fie frica, sa nu ne sfiim, sa nu ne rusinam, sa nu amanam, sa nu ne inchipuim ca numai crima si furtul sunt pacate. Nici indiferenti, dar nici scolastici; nici tematori, nici indrazneti. Ar fi multe de spus pe aceasta tema. Sa-L rugam pe Dumnezeu sa ne lumineze, ca nu cumva sa plecam de la scaunul de Spovedanie cu pacate in plus, venind si acolo cu pretexte si indreptatiri despre cat de buni suntem noi si cat de rea este lumea…
Sfantul Siluan Atonitul, in minunatul sau cuvant despre pocainta, scrie printre altele in chip graitor si insuflat:
„(…) Ştiu ca celor ce lupta cu pacatul Domnul le da nu numai iertarea, ci si Harul Sfantului Duh, care bucura sufletul si-l umple de o dulce si adanca pace. (…) Nu e minune mai mare decat a-l iubi pe pacatos in caderea sa. Pe sfant este usor sa-l iubesti – el este vrednic (…) Domnul Se bucura de pocainta oamenilor, si toate puterile ceresti ne asteapta sa ne desfatam si noi de dulceata iubirii lui Dumnezeu si sa vedem frumusetea feței Sale. (…) Slava Domnului, ca ne-a dat pocainta, si prin pocainta toti ne mantuim, fara exceptie. Numai cei ce nu voiesc sa se pocaiasca nu se vor mantui (…) Iata semnul iertarii pacatelor: daca urasti pacatul, inseamna ca Domnul ti-a iertat pacatele tale. (…) Fratilor, sa ne smerim, si prin pocainta vom dobandi o inima milostiva, iar atunci vom vedea slava Domnului (…) Cel ce se pocaieste cu adevarat e gata sa sufere toate necazurile (…) Celui milostiv, Domnul ii iarta indata pacatele. (…) As vrea sa invat doar smerenia si dragostea lui Hristos, ca pe nimeni sa nu supar, ci sa ma rog pentru toti ca pentru mine insumi“.
Consider – cu smerenie – ca aceste cuvinte al Sfantului Siluan concentreaza tot ceea ce am spus mai devreme. Puteti sa dati uitarii asadar, daca doriti, cele zise mai inainte. Amintiti-va insa totdeauna ca cel ce se lupta cu pacatul primeste Har si binecuvantare de la Dumnezeu. Sa uram pacatul si sa-l iubim pe pacatos, cum spune si Sfantul Ioan Gura de Aur. Dumnezeu se bucura de pocainta noastra, iar atunci vom trai si noi adevarata bucurie. Semnul ca Dumnezeu ne-a iertat este ura impotriva pacatului. Iertarea este o trasatura distinctiva a celui ce se pocaieste cu adevarat.
Nadajduiesc ca nu v-am obosit si nici nu i-am facut sa se caiasca [prin cuvantul despre pocainta] pe distinsii si iubitii organizatori care ne-au invitat, dandu-i de rusine. Rugati-va sa ne continuam cu nadejde calatoria minunata in apele adanci ale pocaintei, calauziti de Domnul, Mantuitorul si Izbavitorul nostru, la limanul linistit al mantuirii noastre, pentru rugaciunile tuturor sfintilor si ale Nascatoarei de Dumnezeu. Amin”.
(din: Monahul Moise Aghioritul, “Cuviosul vameș și sfântul risipitor”, Editura Egumenita, 2016)
Legaturi:
- SARUT MANA, PARINTE!
- PARINTELE SERAFIM DE LA CEBZA – interviu in “Familia ortodoxa” despre DUHOVNICIE, pregatirea pentru Sfintele Taine, LUCRAREA LUI DUMNEZEU si SINCERITATEA CAUTARII MANTUIRII: “Oamenii nu au curajul să meargă cu adevărat pe calea îngustă, deloc comodă, a Bisericii, nu mai caută veşnicia”
- Cuv. Paisie Aghioritul despre lucrarea duhovnicului: “Manuirea sufletului cere delicatete…”. CAND E NEVOIE DE INGADUINTA SI CAND DE ASPRIME?
- Cuvinte parintesti pline de iubire si de intelepciune de la Cuviosul Paisie Aghioritul pentru dreapta-socoteala, marime de suflet si nadejde
- Cuviosul Paisie Aghioritul despre oamenii sensibili – cuvinte de mangaiere si de intarire a nadejdii
- CUVIOSUL PAISIE DESPRE NEVOIA DE SPOVEDANIE SI DE POVATUITOR DUHOVNICESC
- Relatia duhovnic-ucenic si POSIBILELE GRESELI ALE PREOTILOR CARE SPOVEDESC: “Daca ne cunoastem masura, putem fi folositori”
- DUHOVNIC SI UCENIC. Repere pentru o lucrare esentiala a Bisericii/ A-TI CAUTA JUMATATEA: O MINCIUNA CU IMPACT DEZASTRUOS/ Un pacat grav: pariurile sportive si jocurile de noroc
- PARINTELE DAMASCHIN LUCHIAN – invataturi de baza despre TAINA SPOVEDANIEI, ROLUL DUHOVNICULUI si CONDITIILE AFLARII VOII LUI DUMNEZEU (video)
- “Harisma discernamantului in calauzirea duhovniceasca ortodoxa”: DUHOVNIC ISCUSIT, POCAINTA, MILA si CANON INTELEPT
- PARINTELE SYMEON COSSEC (Man. Saint Silouan) – conferinta de la Bucuresti despre PATERNITATEA SI CALAUZIREA DUHOVNICEASCA (audio + text): “Nimeni nu poate sa decida, cu de la sine putere, ca este parinte duhovnicesc!”
- Arhim. Nicholas Saharov de la Essex (nepotul si ucenicul Cuviosului Sofronie) – CEA MAI PROFUNDA SI EXHAUSTIVA SINTEZA DE TEOLOGIE DUHOVNICEASCA PE TEMA “ASCULTARII”, INTELEASA CA TAINA
- Conferinta de la Bucuresti (Facultatea de Drept) a MITROPOLITULUI IEROTHEOS: “Dumnezeu nu-Si impartaseste darurile celor care ‘dorm’, celor care nu lucreaza… SA NU DEZNADAJDUITI NICIODATA!” (video, audio, text)
Deci, Părintele Sofronie, vorbind despre ascultare, pomenea întotdeauna faptul că nu trebuie să rămânem la acest nivel, la o dependenţă psihologică de duhovnic, ci vorbea întotdeauna că ascultarea trebuie să ajungă în chip firesc la libertate. Spunea întotdeauna că între duhovnic si ucenic trebuie sa adie un aer de libertate, adică libertatea sa fie strâns unită cu iubirea. Iubirea se exprimă ca libertate. Te iubesc, adică îţi respect libertatea, vreau sa fii liber; iar libertatea trebuie să se exprime ca şi dragoste: sunt liber pentru aceasta şi iubesc. Si nu aşa cum spune filosofia existenţialistă: sunt călăuzit către nimic. Dacă dragostea nu se exprimă ca şi libertate, nu ajunge nimic altceva decât o dictatură. Si libertatea fără dragoste sfârşeşte în a deveni o anarhie. Spun asta pentru ca țin să accentuez că ascultarea de duhovnic nu trebuie să devina dependenţă. Ascultarea trebuie sa-l elibereze pe om si sa simtă amândoi ca sunt copii ai lui Dumnezeu.
Adresându-se fiilor săi duhovnicești, Sfântul Simeon Noul Teolog le spunea părinţi si fraţi. Paternitatea, părințenia duhovnicească nu face să fie anulată frăţietatea duhovnicească. Suntem mădulare ale Trupului lui Hristos şi unele din aceste mădulare ajută mădularele mai slabe. În viaţa duhovnicească se petrec lucruri similare cu cele ale vieții biologice. Copiii, care trebuie să facă ascultare de părinți, vor ajunge la un moment dat şi la un grad mai mare de independenţă. Omul îşi iubește părinții până la sfârșitul vieții, dar asta nu înseamnă că le va face ascultare ca un copil în deplină dependenţă de părinţii lui, aşa cum făcea în anii copilăriei, ci va dobândi un grad de independenţă tot mai mare faţă de ei. Îmi cer iertare foarte mult, din suflet, că vă spun lucrurile astea, pentru ca apar de obicei două greșeli duhovnicești. Una este această direcție: <Sunt om liber, ce nevoie am de ascultare?>, iar alții, pe de altă parte, ajung sa rămână dependenți, sa se simtă ființe dependente pana la sfârșitul vieții. Există, pe de altă parte, si părinţi duhovnici care acționează asupra fiilor duhovnicești cu o stăpânire deplină, îngrădindu-le deplin libertatea. Părintele Sofronie ca părinte, dar şi ca mamă duhovnicească – primise chiar un cuvânt de la Sfântul Siluan care i-a spus: „Când vei deveni părinte duhovnicesc, să nu uiţi sa te porţi şi ca o mamă duhovnicească!”. Iar noi, duhovnicii, sa nu uităm că misiunea noastră este sa-i facem pe ucenici fii ai lui Dumnezeu, copii ai lui Dumnezeu, şi nu fii duhovnicesti ai noştri, ba chiar discipoli. Exista diferență între ucenic si discipol. E nevoie de libertate duhovnicească, dar atenţie sa nu devina anarhie duhovnicească. […] În Biserică nu legăm pe nimeni, trebuie sa înțelegem. Si trebuie să înțelegem foarte bine însemnătatea libertăţii duhovnicești. Părintele Sofronie dădea o mare însemnătate libertăţii. Spunea ca atunci când lipsim pe cineva de libertate, el nu poate sa crească duhovnicește.
- PARINTELE ZAHARIA DE LA ESSEX despre infricosata lucrare, suferinta si jertfa a PREOTIEI traite in adevar, despre MANGAIERE SI MUSTRARE LA SPOVEDANIE, despre DEPASIREA NEPUTINTEI DE A NE RUGA, INFRUNTAREA MORTII si multe altele
- ALEGEREA DUHOVNICULUI, pericolul aparentelor inselatoare, “PACEA” SUPERFICIALITATII IMPATIMITE si usuratatea dezlegarii neroditoare la impartasanie
- CUVIOSUL SERAPHIM ROSE DESPRE RAPORTAREA LA DUHOVNICI SI LA AUTORITATILE DUHOVNICESTI SI DESPRE CALAUZIRE
- Sfantul Grigorie de Nazianz: “Unora le este buna si folositoare o doctorie, altora o doctorie contrara…”
- Sfantul Ioan Casian – o pilda despre DREAPTA SOCOTEALA IN ALEGEREA SFATUITORILOR, despre deznadejde si despre compatimirea cu cei raniti de ispite si de patimi
- Litera si Duh in aplicarea canoanelor de catre duhovnic. DARUL DEOSEBIRII care nu “sparge capetele”
- Experienta SFASIERII LAUNTRICE, ASUMAREA VULNERABILITATII, A RANILOR SI A NEPUTINTELOR in comunitatea Bisericii si in responsabilitatea slujirii preotesti. PUTEREA ADEVARATA IZVORASTE DIN SLABICIUNE. “Menirea noastra nu e de a fi invincibili, ci vulnerabili, NU DE A FI PERFECTIONISTI…”
- PREOTUL CA TERAPEUT DUHOVNICESC. Ce greseli se fac de obicei in comunicarea cu cei care vin la noi cu probleme? CAT DE IMPORTANT ESTE SA STIM SA NE ASCULTAM?
- Pr. John Chryssavgis despre ABUZUL DE AUTORITATE DUHOVNICEASCA, pericolul idolatriei clericale si FOLOSIREA “ASCULTARII NECONDITIONATE” ca mjloc pentru DEGHIZAREA AMBITIILOR DE IMPUNERE A VOINTEI PROPRII asupra altora: “Cel care amesteca voia sa, in ascuns, in porunca este un desfranat”
- Cuvinte de invatatura catre tineri de la duhovnicii manastirii Putna: SPOVEDANIA CA VARSARE A INIMII CATRE DUMNEZEUL CARUIA I-AM INSELAT IUBIREA; DUHOVNICUL CA PRIETEN AL MIRELUI
***
- Cuviosul Paisie despre PIERDEREA TRAGICA A SIMTAMANTULUI POCAINTEI la crestinii de azi
- SIMTIREA PACATOSENIEI IL MISCA PE DUMNEZEU – Cuv. Paisie Aghioritul
- SPOVEDANIA – LEGAREA RANILOR. CUM SA O FACEM CORECT?
- CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL DESPRE PUTEREA SI ROADELE POCAINTEI: “Totdeauna recomand pocainta SI marturisire. Niciodata nu recomand DOAR marturisire”!
- Intre constiinta adanca a pacatului si Iubirea “nebuna” a lui Dumnezeu. PS MARC NEMTEANUL despre PREGATIREA DE IMPARTASANIE SI SPOVEDANIA DEASA
- CE INSEAMNA O SPOVEDANIE BUNA? Raspunsuri de mare folos de la Parintele Ciprian Negreanu (Cluj-Napoca)
- TAINA SPOVEDANIEI. Care este sensul ei adanc si cum putem risca PROFANAREA ei prin formalism si superficialitate?
- “Duhovnicul si ucenicul”: CRIZA VIETII DUHOVNICESTI A CREDINCIOSILOR “PRACTICANTI” si PERICOLUL BANALIZARII CELOR SFINTE. Urgenta iesirii din inertie, a retrezirii la pocainta adevarata, la nevointa si lucrarea launtrica
- TAINA POCAINTEI MARTURISITE intre intelegerea ei duhovniceasca autentica si formele “deviate” de intelegere si practicare
- PARINTELE PAISIE OLARU SI SPOVEDANIA. Taina duhovniciei roditoare. “Marturisirea sa fie mai deasa decat impartasirea”
- Protos. Melhisedec Ungureanu (Man. Lupsa): LUCRAREA POCAINTEI IN VIATA NOASTRA (audio + text): “Dumnezeu e stiutorul inimilor si asta e o mangaiere mai ales pentru sufletul pacatos, pentru ca Dumnezeu intelege pe om…”
- Mitropolitul Hierotheos Vlachos ne arata ce este, in mod real, PACATUL, in Traditia ortodoxa si cum poate fi IERTAT
- Meditatie zguduitoare la Pilda Fiului Risipitor a Arhim. Andrei Coroian: CHEMAREA BRATELOR PARINTESTI ALE CELUI RASTIGNIT SI CHINUIT DE PACATELE NOASTRE…
- FIUL RISIPITOR. IUBIREA LUI DUMNEZEU si TAINA POCAINTEI. Predici strapungatoare de inima si pline de putere ale Staretului Efrem Filotheitul
- Gheronda Iosif Vatopedinul: UNDE DUCE ADEVARATA POCAINTA? DE CE AVEM NEAPARAT NEVOIE DE SPOVEDANIE SI DE PLANS?
- Gheron Iosif: “Nu avem haina de nunta, de aceea trebuie sa ne curatim”. PLANSUL, CHEMAREA LUI DUMNEZEU, RENUNTAREA LA PACAT, SPOVEDANIA…
- Parintele Gheorghe Calciu: “SPOVEDITI-VA SI IMPARTASITI-VA, NU E NIMIC MAI INALT IN LUMEA ACEASTA!”
- Parintele Dionisie Ignat de la Colciu despre SPOVEDANIE SI IMPARTASANIE (plus audio si video)
- Taina sfintei marturisiri. DARUL, BUCURIA SI PUTEREA DUMNEZEIASCA A POCAINTEI
- Sfantul Teofan Zavoratul NE AJUTA SA NE SPOVEDIM AUTENTIC SI LUCRATOR
- PREGATIREA PENTRU TAINA SPOVEDANIEI
- SPOVEDANIA
- PREFACEREA RUSINII IN PUTERE ASUPRA PATIMILOR, in Taina Pocaintei si a Sfintei Spovedanii
- CONFERINTA DE LA CLUJ A PARINTELUI ZAHARIA DE LA ESSEX DESPRE RUSINEA LA SPOVEDANIE (video): “In ceasul caintei si al rusinii omului, mana Domnului se odihneste peste el si tot cerul ii vine in ajutor”
- Mitropolitul Antonie de Suroj: OMUL IERTAT PRIN POCAINTA – OMUL NOU. Taina vindecarii sufletului prin cautarea iertarii
- TAINA BOTEZULUI SI TAINA SPOVEDANIEI, AL DOILEA BOTEZ. Este normal sa pacatuim? Cum scapam de complexe si de sentimentele de vinovatie?
- Sfaturi athonite de la PARINTELE EFREM FILOTHEITUL: “Ai reusit sa rusinezi diavolul, care mult se bucura cand cineva isi ascunde gandurile…”
- Parintele Arsenie Boca despre POST, SPOVEDANIE, RUGACIUNEA MAICII DOMNULUI si LUPTA CU DIAVOLUL. Care este CEA MAI MARE MINUNE?
- Sf. Nicodim Aghioritul: ADEVARATA POCAINTA
- SF.NICODIM AGHIORITUL: Cum se vindeca cei ce pacatuiesc in nadejdea ca spovedindu-se si pocaindu-se vor fi iertati
- Sfantul Nicodim Aghioritul despre folosul spovedaniei dese si despre paza de pacat
- INVATATURI FUNDAMENTALE PENTRU MANTUIREA SUFLETULUI (V). Pocainta sincera pentru propriile pacate. INDRUMAR DUHOVNICESC PENTRU CERCETAREA DE SINE de la Parintele Valentin Mordasov
- “Dăruieşte-Mi păcatele tale!” – Conferinta “CRUCEA JERTFEI” din 2015 de la Ploiesti a PS Macarie Dragoi: SA INVATAM IUBIREA CEA ADEVARATA DE LA DUMNEZEU, CEL CARE S-A JERTFIT PENTRU PACATELE NOASTRE. “Mai intai de toate, sa iertam!” – In ce duh se cuvine sa ne spovedim si sa ne cuminecam? Tarile scandinave intre vechii sfinti si inghetul necredintei (AUDIO + TEXT)
- Parintele Dumitru Staniloae – studiu putin cunoscut, dar esential: MARTURISIREA PACATELOR SI POCAINTA IN ISTORIA BISERICII. Spovedania si lupta cu pacatul – conditiile IMPARTASIRII CU SFINTELE TAINE si primirii milei lui Dumnezeu
- Pr. Vasile Mitrofanovici – STUDIU DESPRE RANDUIALA CANONICA A TAINEI POCAINTEI SI A DEZLEGARII PACATELOR IN ISTORIA BISERICII
***